Z miest zasiahnutých minulotýždňovou búrkou vyviezli 700 ton bahna

14.05.2015 Prešov

Prešov 14. mája (TASR) – V meste Prešov sa stále pracuje na odstraňovaní následkov prietrže mračien, ktorá sa prehnala Prešovským krajom v stredu (6.5.). Pracovníci už vyviezli z ulíc najviac postihnutého Sídliska III viac ako 700 ton bahna.

Ako dnes informoval Milan Grejták z komunikačného oddelenia Mestského úradu v Prešove, viac ako 600 ton bahna sa už vyviezlo vo veľkoobjemových kontajneroch Technických služieb mesta Prešov, takmer 100 ton sa odstránilo pomocou vysávacích áut a 45 ton bahna odviezli pracovníci Záhradníctva Sadex.

Na záchranných prácach sa stále podľa Grejtáka podieľa 450 nezamestnaných v rámci Malých obecných služieb a tiež 20 odsúdených z Ústavu na výkon väzby.

Aj dnes zasadal krízový štáb, kde účastníci skonštatovali, že spriechodňovanie ciest a chodníkov značne pokročilo. Pracovníci jednotlivých organizácií sa postupne presúvajú z kritických úsekov do okrajových častí zaplaveného územia. Pokračovať sa bude aj naďalej na uliciach Prostějovská a Mirka Nešpora a na zaplavených častiach cyklistického chodníka. Od piatka (15.5.) budú finišovať záchranné práce na parkoviskách pri Astórii a pri Centrume, a preto budú mestskou políciou na potrebný čas uzatvorené.

Vzhľadom na dnešný dopoludňajší dážď mestská polícia monitoruje počasie i kritické úseky, aby v prípade komplikácií bolo možné operatívne zasiahnuť.

Druhý stupeň povodňovej aktivity naďalej trvá. Jeho prípadné zrušenie sa bude zvažovať na zasadnutí krízového štábu v pondelok (18.5.).

Poslanci mestského zastupiteľstva zároveň v stredu (13.5.) splnomocnili primátorku využívať na výdavky spojené s likvidáciou škôd prostriedky z rezervného fondu mesta Prešov s tým, že v prípade refundácie týchto výdavkov z iných zdrojov sa vrátia do rezervy.
 

Vyberte región

mark